Sider

mandag den 21. januar 2013

Hvidløg med spirer

Når hvidløgene begynder at spire, er de i reglen bløde indeni. 
I stedet for at smide dem ud, putter jeg dem i en potte med jord
og sætter dem ud i udestuen.
I løbet af nul komma fem har jeg de dejligste spirer,
som jeg kommer i salatskålen eller i frikadellerne!
De kan også fint stå i køkkenvinduet, eller hvor man nu har plads.
Jeg har dem også nedgravet i haven, men der
går lige lidt tid, før der sker noget med dem endnu!

Disse løg er ramsløg, og er altså smukke at se på, og
ligner de hvidløg, jeg har i haven.
Men de har en kraftigere duft/lugt.


Billederne her er taget på Samsø i skoven
ved Brattingborg Gods, da vi var på besøg
hos Lisbeth & Bents
Brattingsborg Gods’ 

Endelig vil jeg slutte med denne lille fætter, som 
snildt kan finde vej ind i til foderet25 kommentarer:

 1. Det var da en god ide med de bløde hvidløg, jeg plejer at smide dem ud... Ramsløg har en speciel duft, men den generer nu ikke mig. De er meget flotte i blomst, vi har dem hvert år i millionvis i Risskov skov, der er noget specielt over at se mange af én ting på den måde, som dit foto fra Brattingborg Gods.

  Nåh... det lille egern:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og som gevinst får man både fine blomster og dejlige blade til salatskålen. De er også gode at komme i dressingen til tzatziki.
   Ramsløg er smukke, når de blomstrer!

   Slet
 2. Lige da jeg så dit billede af ramsløg, tænkte jeg, er det mon fra Samsø, og det var det så. Jeg kan huske, da vi flyttede herover i 1975, hvor vi tog en tur i Brattingsborg skov, det var da en underlig lugt, der var der, vi brød os bestemt ikke om den. Da vidste vi ikke noget om ramsløg, det har vi så siden hørt en masse om. En sjov tilføjelse til dette besøg i 1975 er, at det var Grundlovsdag, vi var der. Nu blomstrer de midt i maj, endnu et eksempel på, at alting har rykket sig.
  Ja hvor er egernet sødt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som en ekstra krølle på historien fra 75, kan jeg fortælle at vi sidste år var ved Ledreborg i slutningen af maj, for at heppe på min svigersøn, der skulle cykle i hold med 3 andre gutter i 8 timer. De var ikke selve cykelturen, der var hård for ham, men lugten af ramsløg, når man cykler i det. Ja jeg tror også, at de blomstrer tidligere end de plejer.
   At vi sidenhen har hørt en masse om ramsløg, skyldes jo det nye moderne køkken med Noma i spidsen. Der er jo næsten ikke noget mad, der kan laves uden dem.

   Slet
 3. Smart idé med hvidløgene... og det lille egern må være superhyggelig at få besøg af i haven. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er slet ikke så tosset, og bladene har en mild smag af hvidløg, hvis man ikke er til det stærke.
   Egernet stjæler mange af mine nødder fra troldhasselen, men når hun så kommer pilene med to unger i pelsen til foråret, så er hun tilgivet. Så står vi begge og siger: »Nåe og Ihhhh«....så hun nok tænker, sådan et par gamle fjolser!

   Slet
 4. Hej Bente.Det er da smart at sætte hvidløgene ned i lidt muld.Jeg sætte også hvidløg hvert efterår i min køkkenhave.Men der er det hele jo frosset lige nu.
  Elsker de små egern,men har desværre ikke mange tilbage her hos os,efter vi ikke har de store grantræer mere.
  Rigtig god frostkold dag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu hvor solen skinner, bliver der jo »varmt« i min udestuen omkring 10°, så kommer spirerne hurtigt i gang.
   Egernet er meget trofast, jeg tror nu mere det skyldes, at der ikke er føde til dem. Mange fælder deres nøddetræer! Heldigvis har jeg troldhassel der giver nødder, og så har fru egern fundet ud af, at tage foder fra automaten.
   I lige måde Jette, og ja koldt er det, her er -10° på nordsiden!

   Slet
 5. Dejlige billeder, Bente! Hvor er det lille egern sødt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nana.....elsker også fru egerns besøg. Hun kommer dagligt, men når jeg henter fotoapparatet, er hun pst væk, så det blev et sommerbillede istedet.

   Slet
 6. Jeg har faktisk en håndfuld små hvidløgs fed liggende som jeg ikke gider at pille. De venter på at komme i en potte så jeg kan bruge toppen på samme måde som purløg.

  Jeg er spændt på om mine ny satte Ramsløg vil komme frem her i foråret :O)

  SvarSlet
 7. Ramsløg breder sig meget Susanne, så dem vil jeg ikke have i haven. Vi har dem i skovene, så hvis jeg skal lave pesto eller andet, tager jeg på skovtur.
  Jeg er også spændt på, om hele din have bliver fyldt med ramsløg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg nu ikke den gør. De er plantet et sted hvor de gerne må og kan brede sig uden problemer......og så kan de jo graves op og sælges på plantemarkeder ;O)

   Slet
 8. Hej Bente har lige været tilbage og se alle dine "julekort" rigtig hyggelig læsning og meget flotte pelagoniaer du kan præstere. Også stjernerne var flotte, håber dit barnebarn nød historierne.( har ikke læst alle kommentaerne, for er jo langt bagud ved alle så skal lige med igen) mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle......Ja jeg har jo en del pelargonier, så jeg tænkte, at det var der jeg skulle vise nogle af dem frem.
   Ja mit barnebarn hyggede sig.....det er faktisk 2. gang jeg har lavet en kalender til hende, nu må det være sidste gang. Nu vil vi gerne have hende hjem!!
   Godt at se dig tilbage på bloggen igen!

   Slet
  2. Tak Bente ved ikke lige hvad der skete med den blogger blokade jeg rendte ind i, men nu er jeg på hver dag igen, kommentere knap så meget endnu og er ikke helt klar til egne indlæg og dog skal nok til foredrag i aften med Claus fra Rhododendron haven i Tørring måske jeg kan få lidt skrevet om det. Hilsen Helle

   Slet
  3. Men det lyder da spændende ned det foredrag. Du behøver jo ikke at leve op til Malenes fyldige referater! Lidt har også ret, ved du! Jeg er sikker på, at mange vil være glade for lidt billeder evt. God fornøjelse Helle!

   Slet
 9. Kære Bente,
  God ide med hvidløg i potter! Har plantet ramsløg i min skovhave og der må den meget gerne lave et stort hvidt tæppe - håber den overlever! Snedigt egern du har, hvordan hulan er det kommet ind!?
  Kærligst Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Du skal nok få mange ramsløg i din skovhave, de breder sig ret meget! Den står i mange skove, og kommer igen år efter år.
   Jae.... første gang fru egern kom ind til foderet, troede jeg aldrig, at den kunne finde ud igen, for det er nemlig kun på midten, det kan lade sig gøre. Den virkede panisk lige indtil den fandt vejen ud igen. Nu har den lært, at det er der, den kan komme ind og ud, så nu går det som en leg! Dyr er mere intelligente end vi lige umiddelbart giver dem kredit for!

   Slet
 10. Gode billeder.
  Jeg købte ramsløg sidste sommer, så jeg er spændt på om de vil gro her hos os. De er så smukke.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
 11. Det er jeg sikker på de vil Aase, de breder sig med lethed, så held og lykke med dem!!

  SvarSlet
 12. Det er en god ide at udnytte de grønne spirer der kommer på løgene. Hvor der er vilje er der vej og det er det lille egern bevis på, det ser dog ikke så bekvemt ud der bag hegnet:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja istedet for at smide løgene ud og det vokser hurtigt, alle spirer har allerede rejst sig, og nu hvor solen er fremme, kan de hurtigt tage himmelflugten (ah lidt overdrevet)
   Det tror jeg nu alligevel at det er, for der hænger jo en ved siden af, der er nemmere at komme til, men egernet vælger altid den med trådnet?!

   Slet
 13. Hej Bente. Det var en god idé med hvidløgene. Det er lige før jeg tror, at man kan få meget ud af næsten ingenting, hvor er det berigende at man kan dette. Det vil jeg også prøve. Jeg kan rigtig godt lide lugten af ramsløg, når man går i skoven, jeg synes, det dufter godt. Hvor er I heldige at have et egern. De er så søde!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Ja og ved du at jeg gør det samme med gulerødder og persillerødder, når de begynder at spire!
   På 2. år blomsterer de jo, det er virkelig en win win og så smider jeg ikke unødigt ud, men putter i jorden istedet for!

   Slet